Criza capitalismului
şi economismul de
suprafaţă -
De la Marx la Toffler
şi înapoi

     După ce Karl Marx a construit acel monument al teoriei economico-sociale numit CAPITALUL şi împreună cu Friedrich Engels au definit şi structurat Teoria Socialismului ştiinţific, capitaliştii zilei din ţările puternice economic -- mai intuitivi şi pragmatici -- au avut grijă să înveţe şi să întrebuinţeze cu folos tot ce se putea din aceste teorii, profund ancorate în realităţile economice -- şi nu numai -- ale epocii exploziei industriale.
     Le-a scăpat însă un mic amănunt: o cărţulie al cărei conţinut aducea la prima vedere mai mult cu un fel de propagandă socialistă şi prea puţin cu o construcţie ideatică, timp în care, aceasta era de fapt ancorată mai degrabă în viitorul zilei decît în interesele momentului! 
      
     Era vorba despre Originea şi esenţa familiei, a proprietăţii private şi a statului, de Friedrich Engels!
     
       Această ,,mică” scăpare a intelectualilor şi interesaţilor epocii a dus la o uriaşă deviere către nenormal a întregii evoluţii ulterioare a vieţii economico-sociale planetare! Acum, cînd crizele economice ale ultimilor ani se rostogolesc una peste cealaltă, fără a părea să se găsească nici un fel de leac, cînd cei care ţin resorturile economiei mondiale în mînă se văd puşi la zid fără menajamente, în aceste momente deci, o sumă de economişti de anvergură -- şi de panoplie, am zice! -- fac eforturi să înţeleagă fenomenul, dar rezultatele sînt cu totul sub aşteptări.
      
      După Marxism, cea mai serioasă construcţie economico-social-politică a fost realizată de Alvin Toffler, în cunoscuta sa trilogie. Din păcate, doar chinezii se pare că au înţeles cîte ceva şi, aşa socialişti cum sînt, şi cu toate greşelile inerente formei lor sociale, după ce li s-au deschis ochii cu Șocul viitorului, s-au pus cu burta pe Al Treilea Val şi pe Powershift, după care au reuşit un boom economic ce dă senzaţia că China ar fi noul El Dorado al veniturilor individuale. Doar dă senzaţia...
     Un ultim exemplu de neînţelegere a fenomenului -- sau hai să zicem, de înţelegere parţială doar a consecinţelor imediate -- ni-l dă Nouriel Roubini, economist marcant şi personalitate la modă în domeniu. Roubini constată - desigur, constrîns de realitatea nemiloasă - că bogaţii de azi au devenit ,,niţel” cam prea bogaţi, obligînd miliardele de robi ai planetei să muncească pe recompense din ce în ce mai mici! 
    Efectul este cît se poate de clar şi direct: pieţele sînt inundate de mărfuri pe care nu le mai prea cumpără nimeni, fiindcă cei mulţi, adică eventualii beneficiari ai acestei abundenţe, nu mai dispun de sumele necesare de bani, indiferent cît de mult le-ar lipsi aceste mărfuri! Cercul economic nu se mai închide, iar Progresul Social se stinge de-a dreptul!
      Şi, de parcă asta nu ar fi suficient, începutul de revoltă al mamei-Terra, adică perturbarea climatului, cu toate consecinţele sale care au început să ne afecteze dramatic, inclusiv pe toate palierele economice, vine să bulverseze complet orice tentativă de reacţie imediată, dar mai ales orice încercare de a construi o viziune de perspectivă cu ceva şanse de realizare concretă.
    Cu vreo douăzeci de ani în urmă încercam să scriu despre acest fenomen în presa românească însă aceasta, mult prea naivă şi supusă intereselor lacome ale momentului, a fost opacă. Lucru care pînă acum nu s-a schimbat prea mult, vă garantez...
     O parte dintre resorturile intime ale acestei gigantice destructurări economice - şi nu numai economice, reţineţi cu atenţie - stau ascunse în numita lucrare a lui Engels! O altă parte nu sînt ascunse nicăieri, sînt cît se poate de evidente, dar numai pentru cei ce doresc să le vadă cu adevarat!
        Desigur, această scurtă expunere rămîne pentru cei mai mulți un fel de enigmă, adică, ce o fi zis Engels în cărțulia aia a lui?...
         A zis un lucru extraordinar de important, pentru toată speța umană...      
        Pînă vom reveni, s-auzim de bine...                      Cezar Andronescu
                               N.Red. Editorial publicat în Londra în octombrie 2011, în revista Click.
Karl Marx-01.jpg

       Minciuna a ajuns la rangul de putere planetarã. Lãcomia face cãrțile pe toate meridianele! Societatea umanã se îndreaptã cãtre o înfundãturã...

CONFLICT PENTRU MIC-DEJUN

       În această perioadă de agitaţie (pseudo)globalistă, intrată deja într-o fază cronică extrem de periculoasă, nenumăraţi analişti şi comentatori de pe întreg mapamondul, profesionişti şi diletanţi, se străduiesc să prezinte diverse faţete ale acestei probleme bulversante cum?... În raport direct cu interesele care îi imping de la spate! Din această cauză, cu toţii au doar un singur lucru în comun: faptul că într-o măsură considerabilă, ascund ori deformează adevărul! Şi aici, în Europa, situaţia este identică.
        Nu veţi găsi nici un singur gazetar care să afirme limpede: Da, ne aflăm în faza cea mai dură şi sîngeroasă (la propriu) a unui conflict care depăşeşte nevoia de armament clasic!! Conflictul economic actual, prin consecinţele lui, este cu mult mai dur şi devastator decît a fost Al Doilea Război Mondial! Conflictele economice nemiloase dintre grupurile de interese ce deţin majoritatea puterii, fac zilnic mai multe victime decît ar reuşi un conflict armat.
        Mulţimile sărăcite şi înfometate tot mai mult de la o zi la alta, sînt speriate cu false primejdii, timp în care adevăratul pericol îl reprezintă lăcomia nesfîrşită a unor nemernici de anvergură!! Ţări cu renume precum Grecia, Turcia, Cipru dar nu numai ele, desigur,  s-au transformat peste noapte din paradisuri ale plăcerii în bombe sociale cu implicaţii dramatice pentru sute de milioane de oameni. Altele, ca Irak, Siria, Afganistan, au devenit terenul unor conflicte nesfîrşite, spre satisfacţia fabricanţilor de armament!
          Pînă la urmă, adevărul iese la iveală crud şi nemilos. O ţară -- oricare, dacă nu are o economie proprie consolidată, este la discreţia tuturor jocurilor murdare pe o planetă din ce în ce mai mică şi nu mai are nici un fel de viitor, iar la orizontul speranţelor acesteia se află doar disoluţia!
         Toate acestea ar merita o dezbatere de mare amplitudine, cu adevăruri spuse clar dar, cine să o facă?...
           După cum spuneam la început, minciuna a ajuns la rangul de putere planetară. Lăcomia face cărţile pe toate meridianele! Societatea umană se îndreaptă către o înfundătură... Chiar dacă diagnosticul pare fatalist, adevărurile reale -- nu cele fabricate pentru masele de creduli şi naivi -- devin evidente chiar şi pentru chiori. Consecinţele grave ale dezmăţului economic practicat cel puţin în ultima sută de ani, periclitează deja însăşi existenţa umană globală. Nu se mai poate aşa... Sau credeţi că da?...
                                                                                          Adrian Dumitrescu
PS.  Să nu vă mire faptul că în prima frază am folosit sintagma pseudo-globalistă. Motivul este temeinic, dar nu avem acum timp pentru discutarea acestui parametru social extrem de dur și cu implicații care culmea, pot fi super-benefice sau ultra-distructive. Veți vedea în curînd... N.A.
     Pamfletul de serviciu                                                                                       Pamfletul... pamfletului                                                                                                             Pag. 6  
  UN PIC DE ATENȚIE!
    Dacă ai ajuns aici și chiar vrei să citești, te rog parcurge articolul ales pînă la capăt, altfel putem ajunge la polemici verbale dure și, te asigurăm că sîntem mai tari !!!
    În propriul tău benficiu, fă micul efort să și înțelegi corect ceea ce ai citit... La final, în cazul în care constați că n-ai înțeles nimic sau mai-nimic, las-o baltă, cititul e pentru fraieri...!                                       Un fraier din REDACȚIE
PE CORD DESCHIS 1OPERAȚII DUREROASE 2CU CREIERUL ÎN BUZUNAR 3 O pagină pentru... EI ! 5PAMFLETUL... PAMFLETULUI 6ÎNJURĂTURI DECENTE 7PAGINA neliniștită 8EMINAMENTE AGRICOLĂ 9PĂMÎNTUL... DEOCAMDATĂ 10PE MUREȘ ȘI PE TÎRNAVE 11DE LA ȘONA... pag. 11.1...PRIN SÂNCEL... pag. 11.2...LA VALEA LUNGĂ 11.3DIN CETATEA DE BALTĂ 13BLAJUL REDIVIVUS 14BLAJUL DRUMURI NOI 15 MOFTURI... CULTURALE 16 AVENTURI... COMUNISTE 17
CITITUL UNEI CĂRȚI 
-- ca să nu spun, a cît mai multe cărți -- nu înseamnă timp pierdut, ci
înseamnă viață cîștigată !!!
Nu ne putem abține...
       În mediile on line au aterizat de curînd bovinele exantematice pe care le vedeți mai jos... Aceste mutre opărite, pe care le putem bănui de cel puțin 413,5 boli fiecare, de la oligofrenie pînă tonko-bunga, ne spun să avem încredere în ei, fiindcă sînt experți în sănătate !!! Și culmea, unde anume se zice că bîntuie ca buba rea talentul lor de ,,esperți” ???  
       Zdrang frate, fix în buricul OMS-ului, adică cea mai Organizație foarte Mondială a Sănătății !!!!  Ne-am dat dracului de tăt...
       Păi dacă e adevărat, v-o spun pe aia dreaptă oameni buni, decît să trăiesc pe PLANETA DESCREIERAȚILOR, prefer s-o șterg de ur-gență pe PLANETA MAIMUȚELOR...! După cum reiese din filmul cu același nume, acolo se mai poate trăi cît de cît liniștit... Ptiu drace...!!
                                                           Un Redactor înspăimîntat!


bovine oms fin fin Confucius windows-7-home-400x400_optimized.jpg windows-7-ultimate-400x400_optimized.jpg win 10 fin